Evren Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şaşırtıcı Gerçek
Görüntülenme: 49
Evrenin genişlediği uzun süredir biliniyor ama artık genişlemenin hızlandığı da kesinleşti. Bilim insanları bu ivmelenmeyi “karanlık enerji” ile açıklamaya çalışıyor.
Evrenin yaşının yaklaşık 13.8 milyar yıl olmasına rağmen, genişleme nedeniyle gözlemlenebilir evren çok daha büyük: yaklaşık 93 milyar ışık yılı çapında.
Evrenin yalnızca %5’ini bildiğimiz maddeler oluşturuyor (yıldızlar, gezegenler, insanlar). Kalanı karanlık madde (%27) ve karanlık enerji (%68) gibi hâlâ çözülememiş şeylerden oluşuyor.
“Big Bang”, aslında bir patlama değil; uzay-zamanın her yerde aynı anda genişlemeye başlamasıdır. Klasik bir bomba gibi bir noktadan dışa doğru saçılma yok.
Kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu sayesinde biliyoruz ki, evrenin ortalama sıcaklığı sadece 2.7 Kelvin (yani -270.45 °C).
Evren yeterince yaşlandığında, tüm yıldızlar yakıtını tüketip sönecek. Milyarlarca yıl sonra “karanlık evren” dönemi başlayacak.
Işık hızı evrende en yüksek hızdır ama bu, uzayın kendisinin genişleme hızını sınırlamıyor. Bu yüzden bazı galaksiler bizden ışık hızından daha hızlı uzaklaşıyor gibi görünüyor.
Dünya’daki bütün kum tanelerini düşün: Evrende daha fazla yıldız var! Trilyonlarca galaksi içinde her birinde milyarlarca yıldız bulunuyor.
Andromeda Galaksisi ile Samanyolu’nun yaklaşık 4 milyar yıl içinde çarpışarak birleşmesi bekleniyor. Bu bir yıkım değil, galaktik bir dans gibi olacak.
“Büyük Donma”, “Büyük Çöküş” ya da “Büyük Yırtılma” gibi farklı senaryolar var ama henüz evrenin nasıl sona ereceği kesin olarak bilinmiyor.